Pe lista de aparatură furnizată pentru dezinsecții și dezinfecții se numără: sonde aplicare fumigant, atomizoare, pulverizatoare ULV (generatoare ceață rece, nebulizatoare), foggere (termonebulizatoare, generatoare de ceață caldă), pompe mecanice (pulverizatoare de presiune joasă, vermorele). Echipamentele sunt alimentate electric, funcționează cu motoare pe benzină (cu amestec, baie de ulei) sau manual.

Pulverizatoarele se pot utiliza pentru tratamentele de dezinsecție urbană, a locuințelor, a spațiilor verzi, fermelor, solariilor și serelor. De asemenea pulverizatoarele se pot folosi la serviciile de dezinfectare.

Echipamentul special pentru uz profesional de U.L.V. (ultra low volume) este definit ca având un volum foarte scăzut al ratei de aplicare pe unitate de suprafaţă / spaţiu care garantează un control economic al dăunătorilor.

Generatorul de ceață ULV este o unitate generatoare, pentru realizarea dezinfecției și dezinsecție în interior, în toate spațiile civile, industriale și domestice cum ar fi: cantine, crescătorii de animale, spații industriale, sere, locuințe civile, localuri publice, magazine, mijloace de transport în comun, etc..

Principiul ULV permite o pulverizare foarte fină a substanței utilizate, astfel fiind acoperită o suprafață mare cu o cantitate mică de insecticid sau dezinfectant.

De ce aplicarea cu ULV?

Ținta este ca să ținem rata de aplicare cât mai scăzută cu putință astfel să diminuăm atât cantitatea de substanță aplicată (implicit costul acesteia) și perioada aplicării tratamentului.

Substanța folosită ajunge în duza de pulverizare unde o explozie de aer eliberată de suflanta descompune substanța în mii de particule. Substanța până să fie pulverizată trece printr-un debitmetru pentru a asigura un flux constant și pentru a produce particule de dimensiuni egale. Acest procedeu scurtează durata  tratamentul și reduce cantitatea de agent activ aplicat obţinându-se astfel cele mai înalte standarde de eficienţă şi o acoperire optimă .

Spre exemplu:

  • 1 ml lichid la dimensiunea particulei de 20 micrometri    = 239 Milioane particule
  • 1 ml lichid la dimensiunea particulei de 100 micrometri  = 1,91 Milioane particule

Asta înseamnă că aplicarea prin metoda ULV produce mai multe picături comparativ cu metoda tradițională de pulverizare LV (volum scăzut). Cu cât este mai mică dimensiunea particulei cu atât mai multe particule sunt produse asigurând o acoperire cât mai mare a zonei de aplicare.

Beneficiile utilizării tratamentelor ULV:

  1. un consum foarte economic de biocid.
  2. pulverizare excelentă
  3. aplicare fără riscuri
  4. pulverizare reglabilă 360°
  5. fiecare duză poate fi acționată manual
  6. nivel redus de zgomot pentru unităţile acţionate electric
  7. nivel de pătrundere ridicat
  8. toate biocidele  pot fi aplicate, inclusiv pulberi .

Informații despre Termonebulizatoare, Foggere, Generatoare ceață caldă

Termonebulizatorul este un echipament utilizat în special la tratamentele de dezinsecție dar și la dezinfecții. Principiul lui de funcționare este simplist – pulverizarea soluției de lucru sub formă de particule foarte fine (la nivelul micronilor). Fiind încălzite de aerul generat de motorul pe benzină și fiind foarte ușoare acestea "plutesc" foarte mult în aer și ocupă tot volum încăperii unde este pulverizat (la utilizările în door).

Echipamentele de termonebulizare funcționează cu benzina (fără amestec de ulei) după principii de aprindere de la bujie. Un amestec de benzină/aer este aprins în camera de combustie care își urmează extinderea pe tubulatura rezonatorului cu o frecvență cuprinsă între 80 și 110 aprinderi pe secundă (în funcție de tipul echipamentului). La capătul rezonatorului, amestecul de soluție ce se doreste a fi pulverizat este injectat o dată la 4 – 5 msec în curentul de aer cu viteză mare ce provine de la camera de ardere și este dispersată în picături fine de aerosoli, care sunt distribuite într-o, ceață densă extensivă. Combustibilul și amestecul de ceață sunt transmise de către o mică presiune pozitivă în rezervoare. Sistemul are, cu excepția diafragmelor, fără componente în mișcare și, prin urmare, practic, nici o uzură.

Energia electrică este necesară doar pentru pornirea mașinăriilor, nu este necesară aprinderea electrică în timpul operării. Capacitatea bateriilor este selectată să se potrivească consumului de energie a valvei magnetice a dispozitivului de oprire automată sau pentru pornirea electrică ON/OFF a soluției de lucru pentru echipamente dotate cu așa ceva.

Când faceți pulverizarea la baza copacilor sau a tufelor particulele pulverizate se ridică pe sub frunze și în acest fel străpung toată vegetația oferind rezultate maxime, mai bune decât în cazul tratamentelor cu ceață rece.

Dacă se utilizează la spații exterioare cu multă vegetație tratamentul se face la nivelul solului dar "ceața caldă" generată se va ridica și împrăștia.

Instrucțiuni utilizare pentru temonebulizator, generator de ceață caldă

Informații despre cum se face PORNIREA termonebulizatorului:

1. Aparatul are nevoie de 4 baterii tip R24, care se bagă în partea de jos a acestuia.

Verificați ca așezarea a fost făcută cum trebuie apăsând butonul de la finalul pompei.

Ar trebui să se audă un ticăit (descărcare electrică în interiorul țevii de evacuare a gazelor).Recomandăm utilizarea unor baterii superioare. Schimbarea lor se face foarte rar deoarece acestea se consumă doar la pornirea echipamentului.

2. Puneți benzina în rezervorul termonebulizatorului (aproximativ 80%)

3. Robinetul de substanță va rămâne închis (pe OFF, poziție perpendiculară pe

rezervor)

4. Se deschide bușonul de pe rezervor la maxim (butonul roșu)

5. La prima pornire este necesară o pompare mai energică pentru ca aparatul să se alimenteze cu benzină (de 20-30 ori). Următoarele dați în schimb fiind suficient 2-4 pompări. Atenție!!! Dacă aparatul nu produce un ticăit la primele pompări verificați dacă bateriile au fost puse corect.

6. După pornire se mai pompează de 1-2 ori până aparatul va merge constant (rotund).

7. Se reduce debitul de benzină din butonul roșu de pe carburator cu 1/4 – 1/5 ture până aparatul se echilibrează.

8. Se pornește robinetul soluției , iar în aproximativ 5 secunde începe pulverizarea soluției de lucru.

Informații despre cum se face OPRIREA termonebulizatorului

1. Pentru oprirea aparatului va trebui mai întâi să opriți alimentarea cu soluție de

lucru – treceți robinetul pe OFF prin rotirea perpendiculară pe rezervor.

2. După ce aparatul nu mai pulverizează soluție, puteți să întrerupeți și alimentarea

cu benzină apăsând butonul roșu de pe carburator. Invârtiți apoi și acest buton în

poziția de OFF.

ATENȚIE!!! în cazul în care se oprește alimentarea cu benzină înainte de cea cu soluție și dacă soluția de lucru este pe bază de produs petrolier, aceasta va lua foc pe țeavă. Recomandăm atenție sporită!!!

Aparatul nu se poate alimenta cu benzină sau cu soluție de lucru în timp ce

funcționează. Acesta trebuie mai întâi oprit.

Pentru tratamente mai îndelungate este obligatorie o pauză necesară răcirii de 5 minute o dată la 40 – 50 minute.

Alte câteva sfaturi practice în utilizarea termonebulizatorului:

1. Întotdeauna închideți robinetul cu soluție treptat până observați că nu mai eliberează ceață (soluție) înainte să opriți foggerul (alimentarea cu benzină) .

2. Folosiți foggerul numai în poziția orizontală , nu îl înclinați, dacă motorul se oprește singur soluția va curge pe podea și nu înapoi în rezonator/motor. Dacă foggerul nu este echipat cu dispozitiv de întrerupere în caz de urgență, nu-l lăsați nesupravegheat.

3. În funcție de lucrarea pe care o aveți(spații mici 40 m 2), luați în calcul faptul că foggerul nu trebuie să absoarbă ceața pe care o eliberează pentru că astfel diafragma aparatului va devenii lipicioasă și motorul se va opri. Pentru a prevenii acest lucru folosiți foggerul din exterior.

4. Când ați terminat lucrarea este recomandat să lăsați în rezervorul cu soluție aproximativ 100mll de motorină sau ulei de rapiță în funcție de ce substanță folosiți pentru ca țevile să rămână curate iar robinetul soluției în poziția deschis pentru a nu sta în tensiune.

5. Nu lăsați în rezervorul de substanțe virkon ,hiperox, acid paracetic sau acizi dezinfectanţi pe bază de peroxid , întotdeauna goliți . Nu lăsați formaldehida în rezervorul cu soluție mai ales la temperaturi de până 10 grade celsius.

6. Amintiți-vă că folosind substanțe pe bază de apă nu veți avea același efect vizibil impresionant comparativ cu o substanță pe bază de ulei asta nu înseamnă că dezinfectantul nu-și face treaba

7. Dezinfectanții pe bază de glutardehide vor lăsa o substanță maronie , lipicioasă pe diafragmă dacă foggerul aspiră ceață.

8. Întotdeauna folosiți o pâlnie care are și filtru pentru rezervorul de petrol. După aproximativ 10 min de funcționare foggerul devine foarte fierbinte , deci NICIODATĂ să nu folosiți o canistră de 25 L pentru a încărca dispozitivul . Informații despre Pulverizatoare de Spate, Pompe de mână, Vermorele Pulverizatoare de spate:

Sunt pulverizatoare purtabile cu rezervor de o capacitate medie, au o pulverizare precisă. De obicei sunt fabricate din materiale rezistente la agenți corozivi și au supape rezistente la substanțe agresive. Aceste echipamente se folosesc pentru împrăștierea insecticidelor, fungicidelor și erbicidelor, dar și a îngrășămintelor. Pot fi manuale sau electrice. De obicei cele manuale au levierul de pompat ambidextru.

Pompe de mână: 

Pompele de mână sunt pulverizatoare micuțe realizate din materiale rezistente la substanțe corozive și fiind echipate cu supape rezistente la substanțe agresive.

Acestea sunt ideale pentru intervenți pe spații mici, unde nu este nevoie de pulverizatoare mai mari. Cu ajutorul lor se poate împrăștia insecticid, fungicid sau erbicid, dar de cele mai multe ori sunt folosite și la spălătoriile auto pentru a aplica detergent sau substanțe degresante.

Sonda aplicare fumigant

Sonda pentru aplicarea fumigantului/tabletelor de insecticid poate avea lungimea de 1.4m sau 2,4m funcție de necesități.

Aplicatorul este compus dintr-un tub metalic cu un capăt liber și cu unul prevăzut cu o mică clapetă care are rolul de a elibera tabletele de insecticid în masa de cereale.

Modalitate de utilizare: se introduce sonda în masa de cereale, cu capătul prevazut cu clapetă; se introduce tableta de insecticid în interiorul tubului metalic al sondei; se extrage sonda, în felul acesta clapeta din capătul sondei se va deschide și va elibera tableta.