Definitie:
-Reprezinta ansamblul mijloacelor si metodelor de combatere a insectelor din (masa de cereale, spatii de depozitare), care vehiculeaza si tansmit boli infectocontagioase si parazitare la om si animale si care pricinuiesc pagube financiare prin distrugerea si degradarea materiei prime, probuselor, ambalajelor, suprafetelor, etc.
-Se realizeaza prin pulverizarea sub forma de ceata rece (atomizor, vermorel) sau ceata calda (fogger), cu produsul folosit, insecticidele (K-obiol, Actellic, Fendona) spatiului de depozitare sau chiar a masei de cereale in sine, se trateaza atat interiorul cat si exteriorul.

Scop:
-Distrugerea focarelor de infectie cu insecte din apropierea obiectivelor vizate pentru dezinsectie.
-Formarea barierelor de control pentru insectele taratoare care vin din exterior, ’’benzi negre’’.
-Dezinsectia previne si combate transmisia unor boli de catre insecte si acarieni.

Mod de lucru:
-Intreg personalul Beneficiarului va fi instruit si informat in legatura cu masurile de siguranta si protectie care se vor aplica atunci cand un spatiu este tratat cu insecticidul (K-obiol, Actellic, Fendona). Se va semna un proces verbal pentru luarea la cunostinta.
-Operatiunea de dezinsectie se va efectua doar de catre personal autorizat si cu echipament de lucru corespunzator.
Nota: Echipamentul complet este format din: Salopeta, casca cu geam, bocanci, masca de protectie, manusi, vesta reflectorizanta.
-Se vor forma picaturi foarte fine si distribuite uniform astfel incat sa fie foarte bine acoperita cu insecticid suprafata tratata.
-Se formeaza o pelicula protectoare cu ajutorul atomizoarelor pe peretii exteriori si interiori ai spatiilor de depozitare si pe peretii exteriori ai depozitelor, pentru prevenirea infestarii cu insecte zburatoare (molii) si taratoare (gargarite).
-Presiunea de lucru a atomizorului trebuie sa fie mare astfel incat jetul format sa ajunga la o inaltime de aproximativ 4-5 m si sa formeze picaturi foarte fine (ceata).
-Ceata rece este denumirea pulverizarii ce are la baza ca si solvent al solutiei de lucru apa. Echipamentele care genereaza ceata rece pot fi alimentate pe energie electrica sau pe benzina.
-Atunci cand pulverizarea se face cu echipamente care produc jetul de aer cald, prin arderea benzinei, substanta pulverizata va fi calda, de unde si denumirea tratamentului “cu ceata calda”. Ca si solvent la solutia de lucru cu ceata calda se foloseste produs petrolier.

Avantaje:
– Distrugerea focarelor de insecte.
-Insectele mor odata ce au intrat in contact cu suprafetele tratate.
-Sunt distruse atat insectele zburatoare cat si insectele taratoare din interiorul cladirilor.

Dezavantaje:
-Poate fi usor inconfortabil datorita microclimatului din interior in momentul aplicarii. Masurile de protectie trebuiesc sporite.
-La finalizarea lucrarii se intocmeste procesul verbal de gazare semnat si stampilat atat de reprezentantul Prestatorului cat si de reprezentantul Beneficiarului